Blog > Komentarze do wpisu

racuchy drożdżowe z jabłkami siostry Anieli

Bardzo lubię oglądać programy z siostrą Anielą, gdzie wszystko dzieje się pomalutku, w swoim tempie, w spokoju. Zupełnie przeciwnie niż u mnie, zawsze gdzieś gnam, jestem spóźniona  i robię przynajmniej dwie rzeczy na raz. Siostra Aniela działa na mnie równie dobrze, co herbatka z melisą no i przy oglądaniu siostry mogę sbie poprasować, odpytać jedno dziecko z angielskiego, drugiemu znaleźć zagubioną kredkę, trzeciemu gryzak, ale wszystko w spokoju :)

Dziś racuchy drożdżowe, pyszne, puchate, z jabłkową niespodzianką. I trzeba trochę na nie poczekać, trochę cierpliwości poćwiczyć - będzie jak znalazł, kiedy janiołki wrócą do domu po przedzkolno-szkolnych zmaganiach z życiem. Zapraszam.

 

50 dkg mąki

1 szkl. mleka

4 łyżki cukru (dałam trzy)

2 jabłka (miękkie i słodkie dałam lobo)

2 jajka

3 dkg drożdży

mała łyżeczka soli

cukier waniliowy, najlepiej domowy

odrobina cynamonu

1 łyżka oleju

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

 

racuchy z jabłkami

 

Rozkruszamy do kubka drożdże, dodajemy cukier i ciepłe mleko, ja posypałam jeszcze całość 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy na cienkie plasterki jabłka, delikatnie oprószamy cynamonem. Mąkę siejemy do miski, dodajemy sól, cukier waniliowy, mieszamy, dodajemy zaczyn drożdżowy, jajka i olej. Mieszamy drewnianą łyżką ok.5 min. Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków miski, potem dodajemy jabłka i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Ja nagrzewam piekarnik do 45 st. i wkładam tam miskę. Ciasto po 20 min. jest ładnie wyrośnięte. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3-4 min. na jednej stronie. Odsączamy na ręczniku papierowym i pudrujemy. Pychotka.

 

racuchy z jabłkami

poniedziałek, 12 listopada 2012, babaluca1

Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u