Blog > Komentarze do wpisu

szybka zupa fasolowa

Po moim powrocie do pracy do łask wracają zupy, które z powodzeniem posłużą za cały obiad. Dziś proponuję  Wam jedną z pierwszych zup. które się nauczyłam gotować. Prosta i pyszna, no i bardzo sycąca.

 

 

2 laski chudej kiełbasy - ja najbardziej lubię jałowcową

2 puszki brązowej fasolki albo po jednej puszce białej i brązowej fasolki

2 średnie cebule

listek laurowy, majeranek, cząber, pieprz, sól

słodka czerwona papryka ok. 1 łyżeczki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

olej

 

 

Cebule pokroić w kosteczkę, przesmażyć na łyżce oleju do zeszklenia, trzeba uważać, żeby się nie zrumieniła za bardzo. Potem dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę, smażymy całość ok. 5 min. Do garnka przekładamy odsączone fasolki, cebulę z kiełbasą, zalewamy litrem wody, dodajemy listek i majeranek. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość jeszcze chwilkę podgotowujemy, doprawiamy do smaku cząbrem, solą i pieprzem. I w ten sposób w pół godziny mamy obiad zrobiony :)

 

szybka zupa fasolowa

 

poniedziałek, 26 listopada 2012, babaluca1

Polecane wpisy

Komentarze
bakino
2012/11/27 14:34:18
Czesc! Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do mnie po szczegóły :)
kuchniabakino.blox.pl/html
-
wizzz31
2012/11/29 21:05:32
Pysznie to wyglada! A smakuje na pewno jeszcze lepiej :-)
-
2012/12/10 21:20:21
dziękuję za nominację - gdzieś mi ten Twój wpis umknął postaram się szybciutko nadrobić zaległości
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u