Blog > Komentarze do wpisu

pączki z ziemniaków

Kolejna karnawałowa słodka odsłona. Wypróbowane po raz pierwszy w ubiegłym roku, zrobione trochę z niedowierzaniem, trochę z nutką ciekawości. Efekt końcowy nas wszystkich bardzo zaskoczył, pączki okazały się pulchne, lekko wilgotne. Moim zdaniem najlepsze następnego dnia ale rodzina nie chciała czekać i większość konsumpcji odbyła się od razu. Przepis siostry Leonilii z Radia Maryja. Polecam serdecznie.

- 1 kg ziemniaków

- 1 kg mąki pszennej

- 10 dag drożdży

- 3 jajka całe

- 3 żółtka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 kostka masła lub margaryny - użyłam 20 dkg masła extra

- tłuszcz do smażenia - u mnie smalec

- marmolada

- 2 łyżki spirytusu

- sól

- cukier puder do posypania

pączki z ziemniaków

Ziemniaki (najlepiej odmiana "mączysta" dająca sypkie purre) obrać, ugotować, przepuścić przez praske . Potem na gorące ziemniaki rozkruszyć drozdże dodając tłuszcz i 2 łyżki spirytusu. Wszystko mieszamy ręką lub łyżką.

Ubijamy jajka, żółtka i cukier na puszystą masą.Następnie dodajemy do ziemniaków mąkę,jajka i wszystko razem mieszamy.Bierzemy łyzką porcje ciasta, rozpłaszczamy i kładziemy łyżeczkę marmolady. Wszystko zawijamy, układamy zawinięciem na stolnicy, pączki nie muszą wyrastać, ale warto od razu przygotować całość ciasta, by potem spokojnie smażyć. 

pączki z ziemniaków

Wkładamy pączki do rozgrzanego, głębokiego tłuszczu i smażymy normalnie. Potem odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego.

pączki z ziemniaków



czwartek, 24 stycznia 2013, babaluca1
Tagi: drożdże

Komentarze
2013/01/24 15:48:48
a to ciekawe, nie słyszałam o takich :) Bardzo intrygujące :)
-
2013/01/24 21:13:25
i bardzo smaczne, spróbuj koniecznie
-
2013/02/01 11:40:46
U mnie do smażenia tylko olej rzepakowy, nigdy smalec. Lekarz by mnie prześwięcił ;) Olej jest znacznie bezpieczniejszy jeśli chodzi o zdrowie serca.
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u