Blog > Komentarze do wpisu

szybkie ciasto kokosowe

Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy w gronie przyjaciół, kilka minut pracy i można spokojnie łasuchować do woli. Kruche ciasto ożywia smak powideł i wieńczy krem śmietanowo-kokosowy. Pycha - zapraszam serdecznie.

ciasto kokosowe

ciasto

3 szklanki mąki - najlepiej krupczatki

0,5 szklanki cukru pudru

1 kostka masła roślinnego 250 g

4 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki gorzkiego kakao

masa kokosowa:

4 białka

0,5 szklanki cukru pudru

1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18% (polecam z Włoszczowy)

20 dkg wiórek kokosowych

 

kilka łyżek kwaśnego dżemu lub powideł

Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao szybko zagnieść w kulę, pamiętajmy, że ciasto kruche nie znosi ciepła - dlatego warto posiekać masło z mąką nożem- będzie bardziej kruche. Zagniecione ciasto dzielimy na połówki, do jednej dodajemy kakao, zarabiamy, dzielimy na trzy kulki, które wkładamy do zamrażalnika. Jeśli mamy samoobrotową miskę do miksera to ubijamy w niej białka. W tym czasie jasne ciasto wałkujemy, do blaszki wyłożonej papierem przenosimy za pomocą wałka, nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem lub powidłem. Do ubitej piany dodajemy cukier puder, ubijamy 3 minuty, potem zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy wiórka i śmietanę. Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto, wyjmujemy kulki ciemnego ciasta z zimnicy, ucieramy je na tarce o grubych oczkach na masę kokosową. Pieczemy w 180 st. C ok. 45 minut.

ciasto kokosowe

Przepis z domowego zbiorku przepisów

poniedziałek, 14 stycznia 2013, babaluca1
Tagi: kokos

Komentarze
2013/01/15 18:15:33
Bardzo fajny przepis, postaram się niebawem wypróbować:)
-
2013/01/15 19:29:40
cieszę się, że Ci się przepis spodobał, ciasto jest naprawdę bardzo smaczne
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u