Blog > Komentarze do wpisu

bługarska ljutenica

kilka lat temu byliśmy na wakacjach w Bułgarii i Rumunii, pojechaliśmy tam pod koniec września i mieliśmy do dyspozycji zupełnie puste plaże, kempingi i hotele. Za to stragany na targach uginały się od papryki, bakłażanów i pomidorów. Ja byłam wtedy w drugim miesiącu ciąży i mój nos działał na 200% mocy. Z tamtego wyjazdu pamiętam właśnie ten ocean zapachów z bułgarskich ryneczków, zapach czubrycy, bakłażanów i ljutenicy. W Polsce niestety przez wiele lat nie udało mi się znaleźć przepisu, który przypominałby tamte wakacje. Do czasu, aż odkryłam ten blog: http://www.chillibite.pl/2013/08/ljutenica-albo-lutenica.html to była miłość od pierwszego czytania. Przepisy, które idealnie wpisują się w moje kubki smakowe.

Jeszcze w sklepach są bakłażany i papryka więc spróbujcie koniecznie tego cudnego smaku: połączenia słodyczy pomidorów i pieczonej papryki z intensywnością chili i bakłażana. Polecam serdecznie. Idealnie nadaje się na prezent dla bliskich. Ten koszyk przygotowałam na urodziny moich przyjaciół - tegoroczne przetwory z ljutenicą na czele :)

przetwory

1 litr przecieru pomidorowego ( lub 3 kg pomidorów)
300g marchewki
2 kg bakłażanów
6 ząbków czosnku
3 kg czerwonej papryki
2-4 czerwone ostre papryczki - użyłam dwóch ze względu na konsumujące ten specjał Pyzy
30g cukru trzcinowego demerara
2-3 łyżeczki soli (do smaku)
4 łyżeczki czubrycy czerwonej
50g octu winnego z czerwonego wina
100g oleju słonecznikowego
Użyłam domowego przecieru pomidorowego, który był przygotowany na zimę do zupy a skończył jako składnik ljutenicy. Jeśli używamy pomidorów to musimy je sparzyć, pozbawić skórek, pokroić i dusić na ogniu w garnku o grubym dnie. Powinny zgęstnieć i zmniejszyć objętość do połowy.
Ponieważ miałam pomidory już gotowe zaczęłam przygotowanie ljutenicy od upieczenia bakłażanów w całości w piekarniku nagrzanym do 180 St. C przez ok. 50 minut. Kiedy odrobinę przestygnie kroimy je na pół i łyżeczką wybieramy wnętrze - moje bakłażany były bardzo miękkie dlatego ich już nie blenderowałam - jeśli wasze okażą się twardawe to potraktujcie je blenderem.
Paprykę słodką myjemy, kroimy na pół wyjmujemy gniazda nasienne i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 200 st. C ok 30 minut. paprykę ostrą pieczemy razem ze słodką pamiętając że przy jej myciu i krojeniu warto założyć rękawiczki. Potem gorące strąki przekłądamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy papryka się piecze obieramy marchewkę, ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do pomidorów, kiedy marchewka nieco zmięknie dodajemy do garnka bakłażany, potem czosnek starty na tarce. Całość dusimy na małym ogniu. Wystudzone papryki obieramy ze skórki - schodzi raczej bez problemów - albo kroimy na kawałki albo miksujemy przez chwilę w malakserze - ale nie na jednolitą masę - powinny nam zostać małe kawałki. Tak przygotowaną paprykę przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Mieszamy całość i dodajemy pozostałe składniki: cukier, czubrycę ocet i olej. Teraz pozostaje całość tylko dusić i dusić na małym ogniu by smaki się ładnie połączyły a całość nabrała konsystencji sosu. U mnie trwało to ok 80 minut. Warto co jakiś czas przemieszać zawartość garnka by nic się nie przypaliło bo szkoda by było takiego dobrodziejstwa na zmarnowanie dać. Kiedy czujemy, że nasza ljutenica jest taka jak być powinna to wkładamy czyste, umyste słoiczki do piekarnika i w 100 st. C wyprażamy je ok. 10 minut. W tym czasie pod garnkiem zmniejszamy ogień do minimum. Kiedy słoiczki będą już sterylne to do gorących przekładamy gorącą ljutenicę i od razu zakręcamy. Ljutenicę możemy używać zamiast keczupu, zamiast sosu do pizzy, do placków ziemniaczanych, a nawet jeśli zajdzie potrzeba jako sos do makaronu. Zawsze smakuje obłędnie.
przetwory
Mój aparat niestety dogorywa ,ale Młody kupił mi już nowy sprzęt, który właśnie do mnie jedzie :)
sobota, 12 października 2013, babaluca1

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/10/14 18:37:40
Nie znałam wcześniej, chętnie bym spróbowała, jak smakuje
-
judik1119
2013/10/15 18:08:16
Super przetwory!
-
anetin
2013/10/18 15:53:56
ale cudności tu u Ciebie... ach, aż się rozmarzyłam, tak pięknie o Bułgarii napisałaś. My się wybieramy... od 3 lat już ;)
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u