Blog > Komentarze do wpisu

ciasto z kokosowo-bułkową masą - pyszne

To ciasto piekę od kilku lat, zaintrygował mnie dodatek bułki do kremu. Dla tego ciasta przygotowuje co roku marmoladę z czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo smaczne i efektownie wygląda. W dodatku jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu.  Idealne na niedzielny deser przy kawie. Polecam serdecznie.

przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia http://www.wielkiezarcie.com/recipe19652.html

 ciasto kokosowe

Do tego ciasta zawsze używam biszkoptu pieczonego według tego przepisu:http://zkotlababylucy.blox.pl/2012/11/pyszne-ciasto-dyzurne.html

2 duże bułki kajzerki-ok.100g
1/2 l  mleka
100g wiórków kokosowych
kostka masła 250g
1 szklanka cukru pudru

kokosowa posypka

100g wiórków kokosowych
80-100g masła
1 łyżeczka cukru

 

1 średni słoik kwaśnego dżemu - ja używam porzeczkowej marmolady.

Najpierw zaczynam od namoczenia bułek w 1 szklance mleka. Kiedy bułki się moczą - ok. 10 minut przygotowuję ciasto - idealnie sprawdza się tu mikser z miską miksującą. Masę do ciasta ubijam ok. 15 minut. W tym czasie nastawiam piekarnik, wykładam blaszkę papierem do pieczenia, na który przesiewam mąki i proszek. Na maleńkim ogniu ustawiam również rondelek z 1 szklanką mleka, wiórkami i bułkami, całość gotuję ok. 10 minut - trzeba co jakiś czas całość przemieszać. Między mieszaniem masy kokosowo-bułkowej kończę robić ciasto i wkładam je do piekarnika na 35 minut. Wszystkie składniki masy muszą się ładnie połączyć, pod koniec gotowania mieszać trzeba już cały czas bo masa gęstnieje i chętnie się przypala. Gotową masę odstawiam do wychłodzenia - ok. 2 godzin. Jeśli masa jest już dobrze schłodzona to ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę i do niej dodajemy po jednej łyżce masę kokosowo-bułczaną. Miksujemy do chwili, kiedy zawartość miski stanie się jednolitą masą - ok. 2 minut.

Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na pół. Dżem lub marmoladę warto troszkę podgrzać bo wtedy zdecydowanie łatwiej i równomierniej się smaruje po cieście. Pierwszą przekrojoną połówkę biszkopta smarujemy dżemem, na niego wykładamy 2/3 masy kokosowej, kolejny biszkopt smarujemy dżemem - stroną po przekrojeniu i tą stronę przykładamy do masy, delikatnie dociskamy by ciasto się połączyło. Wierzch ciasta (jeśli utworzyła się tam taka "skorupka" to ją usuwamy ) smarujemy znów dżemem i wykładamy pozostałą masę.

Pozostaje nam tylko przygotowanie posypki: na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i wiórki. Przesmażamy całość do uzyskania złotego koloru - ja kiedy owo złoto sie pojawi szybko przekładam posypkę na płaski talerz - pozostawiona na patelni - nawet zdjętej z ognia "lubi" się zrumienić za bardzo. Wystudzoną chwilę posypkę wykładamy równomiernie na ciasto.

 ciasto kokosowe



środa, 16 października 2013, babaluca1
Tagi: kokos

Komentarze
2013/10/16 19:17:18
Rewelacyjne, nie znałam wcześniej tego ciasta, więc zapisuję do wypróbowania :)
-
2013/10/16 19:19:09
wypróbuj koniecznie bo naprawdę jest pyszne
-
2013/10/17 23:24:49
Bułka w kremie? To dopiero nowość dla mnie! Chętnie wypróbuje :-)
-
2013/10/18 15:44:41
Nie znałam, zadziwia, a w dodatku wygląda jak z obrazka. Uwielbiam wszystko co kokoswe :) Więc taki kawałek ciacha do kawy jak najbardziej pożądany
-
2013/10/18 15:50:53
Robiłam jakiś czas temu, ja je znam pod nazwą łabędzi puch ;) bardzo mnie zaintrygowała ta bułka w masie ;) smakowało wybitnie mojemu M, który lubi wszystko co kokosowe :D
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u