Blog > Komentarze do wpisu

ciasto marchewkowe

Jesień przychodzi zawsze jakoś tak nieoczekiwanie, zawsze jakoś za wcześnie, za szybko ale w tym roku jest wyjątkowo urokliwa. Połowa października jest jeszcze strojna w kolory, w złote liście, w nitki babiego lata, którymi podróżują pajęcze dzieci. W takich okolicznościach przyrody świetnie smakuje bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto marchewkowe w kolorach jesieni. W moim jest sporo orzechów, żurawiny. Całość fajnie spina smak piernika. Ciasto jest puszyste, ale lekko wilgotne. Polecam serdecznie

DSC04722

4 jajka

1 szkl. cukru białego

1/3 szk. cukru     brązowego

2 szkl. mąki

175 g roztopionego masła

2 ubite szklanki marchewki startej na tarce o małych oczkach

½ szkl. orzechów włoskich grubo posiekanych

1/3 szkl. żurawiny suszonej

2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody – płaska

szczypta soli

 

Jajka ubić na puszystą masę z cukrem – ok. 10 minut, potem zmniejszyć obroty miksera i dodać marchewkę, potem wszystkie sypkie produkty, roztopione i wychłodzone masło, a na końcu orzechy i żurawinę. Wszystko dobrze wymieszać, przelać do foremki wyłożonej papierem i piec w 190 st. C ok. 50 minut. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem

piątek, 17 października 2014, babaluca1

Polecane wpisy

  • ciasto oczy carycy

    Moje średnie dziecię w ubiegłym tygodniu składało ślubowanie i zostało pasowane na ucznia. Było wiele pozytywnych emocji, łez matczynych i ojcowskich ukradkiem

  • najprostsze ciasto z brzoskwiniami

    Młody remontuje naszą trzydziestoletnią Niewiadówkę zwaną przez Pyziątko pieszczotliwie siopą. My kibicujemy mu jak możemy, bo na razie nasz wkład ograniczył si

  • Ciasto truskawkowo-budyniowe na dzień ojca

    Dziś będzie o Tacie, nie moim, tylko moich dzieci. To jego głos znały jeszcze przed urodzeniem, kiedy codziennie po powrocie z pracy mówił do mojego coraz bardz

Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u