Blog > Komentarze do wpisu

zupa brokułowa

Pamiętam że kiedyś Polskę odwiedził George W. Bush, przygotowano mu wtedy wystawny posiłek i kucharz relacjonował dania, jakie będą podane prezydentowi, a gdy doszło do pytania czego nie lubi głowa Ameryki kucharz powiedział, że brokułów i nie ma się co temu dziwić. No cóż trudno dyskutować o wyższości kalafiora nad brokułem, tudzież cukinią czy kapustą. Czasem zupełnie z niewiadomych przyczyn coś nie smakuje, ktoś wydaje się być beznadziejny, czasem trudno się przemóc by spróbować, by zagadać, by dać komuś szansę. Czasem trzeba zjeść przynajmniej 4 talerze z zupą, żeby zaczęło smakować albo żeby obrzydło na zawsze. Czasem trzeba wielu dni, żeby "zjeść" te wszystkie osłonki, naskórki i maski które ludzie zakładają, żeby okazało się, że obok nas jest przyjaciel. I aż żal tych wszystkich chwil, w których patrzyliśmy przez pryzmat własnych, a częściej cudzych, zaszczepionych uprzedzeń. No cóż, i do przyjaźni i do dobrej zupy potrzeba jest odrobinę cierpliwości. A najlepiej to zaprosić przyjaciela na zieloną brokułową i mieć dwie przyjemności jednocześnie.
Zupę polecam bardzo, a przyjaźni zachwalać przecież Wam nie muszę.

DSC04771

1 spory brokuł

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

100 g serka śmietankowego topionego

kawałek piersi z kurczaka

lubczyk, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, listek laurowy

2 łyżki kaszy manny

Brokuły dzielimy na kawałki i gotujemy w lekko ocukrzonej wodzie - płaska łyżeczka na duży garnek. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki.

Do drugiego garnka wkładamy pierś z kurczaka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy a potem odlewamy i znów zalewamy wodą, dodajemy, warzywa, listek laurowy i gotujemy do miękkości i warzyw, i mięsa. Z wywaru wyjmujemy mięso, które kroimy w kosteczkę, miękki brokuł wkładamy do wywaru, dodajemy serki topione i blenderujemy. Jeśli lubicie można oszczędzić z miksowania kilka łodyżek brokuła, które potem znów trafią do zupy. Zmiksowaną zupę stawiamy jeszcze na chwilę na ogniu, posypujemy kaszką manną, zagotowujemy i 2 minuty gotujemy, mieszając co chwilę. Do gotowej zupy dodajemy pierś z kurczaka, doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Pyszna sama lub z kawałkiem chleba lub grzankami.

środa, 22 października 2014, babaluca1

Polecane wpisy

  • zupa kluseczkowa z pieczarkami i warzywami

    Czasem ciężko dokonać wyboru, ciężko zdecydować czego się chce, ile można za to coś poświecić, ile trudów żeby mieć, żeby być. Dziś usłyszałam, że brak decyzji

  • chaczapuri adżarskie

    Są miejsca na świecie, do których niestety nigdy nie dotrę, nie zobaczę ale uwielbiam "patrzeć " na to czego sama nie widziałam oczami innych. W czasach kiedy a

  • risotto z warzywami

    Bardzo proste kolorowe danie, za którym wszyscy w domu przepadamy. Ryż w kleistym sosie z warzywkami i boczkiem. Na jesienny obiad danie idealne. Ryż arborio -

Komentarze
atojaxxl
2014/10/22 20:40:38
Brokuł, kalafior, liście rzodkiewki i inna zielenina to ostatnio mój chleb powszedni :) Niestety, bez soli i tłuszczów i innych dodatków :) A zjadłoby się taka zupę, oj zjadło :)
-
mikimama
2014/10/23 08:44:49
Mój mąż nie je kalafiorów, ale za to brokuły uwielbia... zawsze jest jakiś powód... tym razem gąsieniczka w zupie kalafiorowej w przedszkolu......
-
babaluca1
2014/10/24 15:53:18
mikimamo to się przedszkole tak stara, gąsienniczki załatwia ale nie każdy to doceni :)
-
2014/11/18 14:29:06
Zdecydowanie muszę wypróbować :D Uwielbiam brokuły ;D Dziś robimy mule w białym winie, ale może zupka by się nadała jako pierwsze danie :)... no chyba, że lepiej będzie pasować do jutrzejszego steka...
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u