Blog > Komentarze do wpisu
zupa kluseczkowa z pieczarkami i warzywamiCzasem ciężko dokonać wyboru, ciężko zdecydować czego się chce, ile można za to coś poświecić, ile trudów żeby mieć, żeby być. Dziś usłyszałam, że brak decyzji jest również decyzją, brak działania jest decyzją. Bardzo mądra jest ta moja Pani Małosia, bardzo pomaga, inaczej uczy patrzeć. No i pytam się dziś siebie co ja bym chciała?No i marzy mi się ciepła wiosna, kolory, zapachy więc w moim garnku dziś kolorowo, pachnąco, ale i sycąco, bo mimo wiosny w sercu na zewnątrz jednak panują ciągle minusy. Polecam serdecznie. 500 g małych pieczarek 2 litry bulionu 1 czerwona cebula 2 białe cebule 2 pomidory 1 marchewka 1 papryka kilka plasterków boczku pół pęczka pietruszki 1 łyżka masła duża szczypta lubczyku mała szczypta kozieradki zioła prowansalskie sól, pieprz kluseczki: 1 duże jajko 50 ml wody 50 ml mleka mąka sól
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w paseczki a potem w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę, marchewkę i paprykę. Mieszamy do zeszklenia się cebulki, potem dodajemy pół szklanki bulionu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. W tym czasie myjemy pieczarki, kroimy w plasterki a potem w półplasterki. Plastry boczku kroimy na paseczki. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego zawartość patelni i gotujemy na małym ogniu, na patelni rozgrzewamy boczek, dodajemy pieczarki i smażymy aż będą prawie miękkie. Dodajemy pieczarki do garnka, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy przyprawami. W kubku mieszamy jajko, mleko i wodę, dodajemy mąkę, aby otrzymać gęste ciasto jak na naleśniki. Nad garnkiem trzymamy łyżkę cedzakową z dziurkami, wlewamy do niej ciasto by kroplami spływało do zupy. Kluseczki gotujemy ok 2 minut. Pysznie smakuje z pajdą razowego chleba. wtorek, 24 lutego 2015, babaluca1
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |