środa, 14 maja 2014

To jedna z moich ukochanych zup. Czekam na nią cały rok i w sezonie robię ją przynajmniej dwa razy w tygodniu. Zupa bardzo prosta, można do niej dodać ugotowane jajko ale my lubimy ją samą. Polecam serdecznie. Na zdjęciach nie wyszła może szczególnie fotogenicznie ale jest naprawdę pyszna.

botwinka

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

1 mała cebula

1 duży pęczek boćwiny

3 ziemniaki

4-5 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki masła

1 łyżka domowej kostki rosołowej lub kostka ze sklepu - w ostateczności

1,5 l wody

sok z połowy cytryny

listek laurowy, szczypta korzenia lubczyku, sól, pieprz

koperek

Warzywa obrać, oprócz ziemniaków i boćwiny, zetrzeć na tarce  o grubych oczkach. Cebulę przekroić i jedną część opalić nad ogniem. Wrzucić przygotowaną marchewkę,pietruszkę,selera i cebulę do garnka i zagotować. Potem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Boćwinę pokroić na drobne kawałki, buraczki w kostkę. Na patelni roztopić masło i wrzucić boćwinę. Przesmażyć ok.5 minut - powinna zmięknąć i zmienić kolor. Zawartość patelni przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie przyprawiamy zupę do smaku, potem dodajemy sok z cytryny. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy i wlewamy ją do garnka. Już nie gotujemy tylko posypujemy grubo koperkiem i podajemy.

czwartek, 08 maja 2014

To nieco inny sposób podania młodej kapusty. Młody podsumował, że to danie trąci nieco Bawarią bo i kiełbaski i kapusta no i ziemniaki. Całość bardzo syci, nam bardzo smakowało. Polecam serdecznie

 kapustka z patelni

1 młoda kapusta

pół kg ziemniaków - najlepiej młodych

kilka plasterków boczku

pętko dobrej kiełbasy

zielona czubryca

sól, pieprz

olej

 

 

Ziemniaki jeśli są młode to dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach ok. 15 minut - powinny być prawie miękkie. Odcedzamy je i kroimy na połówki.

Kapustę kroimy na cztery części - u nas pokroiłam ją na 6 części bo dzieci nie były by w stanie zjeść całej ćwiartki a gdybyśmy mieli dwa różne rodzaje to Pyzy chciałyby koniecznie to samo co i my. No i marudzenie przy stole gotowe. Pokrojoną kapustę obwiązujemy bawełnianą nitką i wkładamy do wrzątku na ok. 8-10 minut. Wodę do gotowania trzeba posolić i odrobinę posłodzić.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i smażymy na nich pokrojone ziemniaki.

Na drugiej patelni podsmażamy boczek i pokrojone kiełbaski. W tym czasie powinna się już ugotować kapustka. Delikatnie wyjmujemy je z wody, odsączamy na sicie, odcinamy nitki. Usmażone kiełbaski przekładamy do ziemniaczków, które smażymy na minimalnym ogniu. Na tłuszczu,który pozostał z kiełbasek i boczku smażymy plastry kapustki - ok 2 minut na jednej stronie. Całość posypujemy zieloną czubrycą do smaku. Podajemy ze smażonymi ziemniakami i kiełbaską.

kapustka z patelni

18:23, babaluca1
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 05 maja 2014

Wczoraj rozpoczęliśmy sezon grillowy. Mimo, że temperatura nie rozpieszczała wysokością to atmosferę podgrzewało doborowe towarzystwo. Do różnego rodzaju mięsa, kiełbasek czy kaszanki świetnie sprawdza się bagietka z masłem ziołowym. Podgrzana na ogniu dodatkowo nasyca się zapachem dymu. Przepis banalny,  u nas specjalistką w jego przygotowaniu jest Pyza. Polecam serdecznie.

bagietka z grilla

 

100 gram masła

1 serek topiony 100 g

pęczek zielonej pietruszki

ulubione przyprawy: u mnie sporo oregano, szczypta bazylii, szczypta cząbru, szczypta kolendry i duża szczypta zielonej czubrycy

sól

pieprz

mały ząbek czosnku

2 bagietki

Pietruszkę myjemy i drobno siekamy, pozostałe składniki wrzucamy do miseczki, dodajemy pietruszkę i blenderujemy. Bagietkę kroimy na kromeczki, każdą z nich smarujemy zmiksowaną masą i układamy jedną przy drugiej. Zawijamy ją potem w folię aluminiową i układamy na grill na ok. 10-15 minut, kiedy zacznie pięknie pachnieć można zajadać. Bardzo proste i niezwykle pyszne.

 

O autorze
Tagi
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u