czwartek, 26 czerwca 2014

Smakiem, który otwiera dla mnie lato jest smak czarnych jagód. Kiedy byłam dzieckiem i rok szkolny kończył się gdzieś koło 20 czerwca to zawsze w pierwszy poniedziałek wakacji brałyśmy z mamą, siostrą, sąsiadkami po banieczce, garnuszkach i ruszałyśmy do tzw. Brzezinki, w której były całe polany pełne jagodowych krzaczków. Pamiętam, że wyruszałyśmy rano, wspinałyśmy się pod górę kamienistą drogą, żeby zrobić pierwszy przystanek wśród brzóz, gdzie najadałyśmy się słodkimi poziomkami. Potem mijałyśmy leśną kapliczkę zawieszoną na starym dębie, by w końcu dojść do ogromnej polany pośród lasu, gdzie jagód było zawsze zatrzęsienie. Wracałyśmy późnym popołudniem umorusane jagodowym sokiem z bańkami pełnymi czarnej pyszności. Część z nich mama wkładała słoiki, część trafiało w bułki-jagodzianki i w końcu ostatnia część lądowała w pierogach. Polanych sowicie kwaśną śmietaną z cukrem, zjadanych z wielką przyjemnością bo w końcu z własnoręcznie uzbieranych owoców. Teraz jagody kupujemy od zaprzyjaźnionego Pana Czesia, w Brzezince nie byliśmy od lat, ale pierogami z jagodami zajadamy się tak samo jak w dzieciństwie. Polecam serdecznie

 pierogi z jagodami

1/2 kg mąki pszennej

1 szklanka wrzątku

1 łyżeczka soli

ewentualnie mąka do podsypania

Ja wrzucam wszystkie składniki do malaksera i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli nie macie takiego ustrojstwa trzeba użyć widelca do wymieszania mąki z wrzątkiem, by nie poparzyć palców. Potem zagnieść gładkie ciasto, w miarę potrzeb odrobinę podsypać mąką.

3/4 litra jagód

2 łyżeczki budyniu śmietankowego

2 łyżeczki cukru

kwaśna śmietana + cukier do polania pierogów

 

Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich cienko wałkujemy. Potem szklanką wykrawamy kółka. Jagody mieszamy z proszkiem budyniowym i cukrem, na każde kółeczko z ciasta nakładamy łyżeczkę jagód. Dokładnie zlepiamy brzegi, gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia. Ugotowane przekładamy na talerz i od razu posypujemy drobnym cukrem. Potem możemy polać śmietaną. Smakują rewelacyjnie.

pierogi z jagodami

Tagi: jagody
21:33, babaluca1 , coś na obiad
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 23 czerwca 2014

Dziś będzie o Tacie, nie moim, tylko moich dzieci. To jego głos znały jeszcze przed urodzeniem, kiedy codziennie po powrocie z pracy mówił do mojego coraz bardziej pękatego brzucha: hop, hop,hop tata przyszedł.  To w jego ręce trafiało każde dziecko zaraz po urodzeniu, on któremu uginają się nogi na widok krwi, trzymał te nasze pokrwawione, obślumpione bobasy i patrzył na nie jak na siódmy cud świata. Marudzi strasznie, że Pyzy głośne, że skaczą po łóżkach, po nim, że się kłócą, że nie jedzą, że nie sprzątają, że innych sto że. Ale mimo tego, że nienawidzi szpitali to całe noce i dni siedział przy łóżku chorych Pyz.Denerwuje się, kiedy słyszy, że średnie dziecię po raz kolejny, mimo sześciu lat, jest zakochane i grozi, że kupi dubeltówkę na potencjalnych zięciów. Cierpliwie tłumaczy jak po szachownicy porusza się wieża, na czym polega siła odśrodkowa i pole magnetyczne. Pyziątko stwierdziło w ubiegłym tygodniu: tata jesteś fajna. Podpisujemy się pod tym wszystkim rękami.

Wszystkiego najlepszego Młody!!!

 ciasto truskawkowo-budyniowe

Na dzień Taty słodkie,kruche ciasto z budyniem i truskawkami. Bardzo proste i szybkie do wykonania.

ciasto

2 3/4 szklanki mąki pszennej

10 łyżek cukru

250 g zimnego masła

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

nadzienie:

2 budynie waniliowe

1/2 l mleka

cukier tak jak na opakowaniu budyniu

3/4 kg truskawek

 

Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko. Ja to robię w malakserze. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki. Ugotować budyń. Połową ciasta wyłożyć na blaszkę do pieczenia (wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Wlać budyń, położyć truskawki i zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 st. C przez ok.45 minut.

ciasto truskawkowo-budyniowe

przepis pochodzi z tej strony http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/07/CIASTO-Z-JAGODAMI-I-BUDYNIEM.html

niedziela, 22 czerwca 2014

Uwielbiam czerwiec za ciepło, długie dni i smak truskawek i świeżych pomidorów. W te letnie dni wystarczy odrobina mięsa, pomidory i zioła, żeby w kuchni wyczarować pyszne jedzenie. Taka jest ta dzisiejsza potrawa - na niedzielny obiad ale szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Do mięsa wystarczą młode ziemniaki z koperkiem i sałatka ze świeżych pomidorów i bazylii . Czego chcieć wiecej przy stole?

piersi z szuszonymi pomidorami

2 piersi kurczaka - raczej większe

pół słoiczka suszonych pomidorów

6 listków bazylii

łyżeczka czerwonej czubrycy + 1/2 łyżeczki na patelnię

sól, pieprz

 

sałatka

2 duże pomidory

4 listki bazylii

3 łyżki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

 

Piersi umyć, cienkim nożem zrobić w nich kieszonki. Pomidory suszone pokroić na paseczki, podobnie jak listki bazylii. Wymieszać i nadziewać piersi z kurczaka. Posypać je czerwoną czubrycą, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć piersi, potem dodać szklankę wrzącej wody i pozostałą czubrycę. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut.Przed podaniem pokroić na plasterki i polać wytworzonym sosem. Podawać najlepiej z młodymi ziemniaczkami

 piersi z szuszonymi pomidorami

Sałatka

Pomidory pokroić w kostkę, listki bazylii na paseczki, wrzucić do miseczki dodać oliwę i ocet. Wszystko wymieszać i podawać.

piersi z szuszonymi pomidorami

 

piersi z szuszonymi pomidorami

środa, 11 czerwca 2014

Cukiniowe szaleństwo u nas trwa na dobre. Dziś na obiad zapiekane i nadziewane kurczakiem. Młody kupił w Biedronce cukinie kuliste, które idealnie pasowały do tego by je nafaszerować. Jedliśmy je z sosem śmietanowo-majonezowym z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Ostały się jedynie ogonki.

 nadziewana cukinia

6 cukinii kulistych

1 spora cebula

2 ząbki czosnku

1 duży, soczysty pomidor

1 duża pierś z kurczaka ok 35 dkg

100 g ugotowanego ryżu

100 ml bulionu warzywnego

 

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy do miękkości. Pomidora zalewamy wrzątkiem a potem zdejmujemy z niego skórkę i drobno kroimy. Mięso możemy zmielić lub posiekać. Potem do cebulki dodajemy mięso i smażymy ok.5 minut. W tym czasie myjemy cukinie,obcinamy "czapeczki" i wydrążamy wnętrze. Cukinie jeszcze kroimy na małe kawałeczki. Do zawartości patelni dodajemy pomidory, cukinie i ryż. Dusimy na małym ogniu ok. 8-10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C.  Farsz doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami dalmatyńskimi, a następnie nadziewamy nim cukinie. Przykrywamy czapeczkami i układamy w żaroodpornym naczyniu, podlewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i zapiekamy ok. 35-40 minut.

Sos śmietanowy

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka majonezu kieleckiego

1 łyżka suszonych pomidorów w czosnkiem

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

 nadziewana cukinia

Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut.

niedziela, 08 czerwca 2014

Uwielbiam swój ogródek i ten kwiatowy i ten warzywny. Młody też się zaraził moją manią do zielonego i codziennie wieczorem robi obchód od drzewka do drzewka, do truskawek zajrzy, do malin i do borówek. Ostatnie dwa lata niespecjalnie rozpieszczały nas pogodą, za to w tym roku wszystko kwitnie jak szalone. Kilka lat temu kupiliśmy okazyjnie malutkie sadzonki jagody kamczackiej, posadziliśmy przy płocie i jakoś tam rosły co roku odrobinkę. W ubiegłym roku miały już kilkanaście owocków, ale dopiero teraz obsypały się granatowymi jagodami niczym rosą. Jemy je na bieżąco jednak zostaje nam sporo do innego wykorzystania. Dziś mieliśmy kolejny gorący dzień więc ciasto z orzeźwiającą galaretką i masą śmietanową świetnie chłodzi.

 ciasto owocowy ogród

biszkopt z 4 jaj

0,5 kg truskawek

galaretka truskawkowa

2 łyżki żelatyny

4 łyżki cukru

 

400 ml kwaśnej śmietany 18%

1 szklanka mleka

6 łyżeczek żelatyny

3 łyżki cukru pudru

kawałeczek wanilii

 

2 galaretki: zielona i niebieska

 

jagody kamczackie

 

Truskawki obieramy, miksujemy z cukrem na mus i zagotowujemy. Do gorącego wrzucamy galaretkę i żelatynę i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wychłodzenia.

Kolorowe galaretki zalewamy 0,5 l wody i również wychładzamy. Kiedy masa truskawkowa zaczyna tężeć wylewamy ją na biszkopt i i wyrównujemy.

Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę zalewamy połową mleka, drugą połowę grzejemy z wanilią. Spęczniałą żelatynę zalewamy mlekiem i wstawiamy na chwilkę do mikrofalówki - nie może się zagotować. Mleko z żelatyną wlewamy wąskim strumykiem do ubitej śmietany. Dodajemy jagody i tężejące wylewamy na mus truskawkowy. Posypujemy jagodami i zalewamy tężejącą galaretką.

ciasto owocowy ogród

wtorek, 03 czerwca 2014

Znów dawno mnie nie było ale to po części wina wody. Deszczu konkretnie co sukcesywnie padając zalał kable telefoniczne po których biegam do netu. Pan z Orange uprzejmym głosem poinformował mnie, że na mojej linii jest awaria masowa i usterka nie zostanie usunięta w 48 godzin. Sorry taki mamy klimat :) Internet wrócił mniej więcej po tygodniu ale w międzyczasie wessałam się w książki Magdaleny Kordel. Seria z Malowniczem w tle urzekła mnie niezwykłym ciepłem i humorem, który tryska z kart książek. Świetne na deszczowe majowe popołudnia. Gdybyście kiedyś zobaczyli na półce w księgarni lub bibliotece tomik autorstwa Pani Magdy to warto po niego sięgnąć. Uzależnienie gwarantowane:)

Dziś zapraszam na danie z moim ulubionym warzywem - cukinią. Wprawdzie ze sklepu bo moje dopiero nieśmiało wychylają swoje zielone główki z ziemi ale i tak bardzo nam smakowało.

tarta z cukinii

Ciasto :

280 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

2 żółtka

1 jajko

3 łyżki zimnej wody

duża szczypta soli.

 

Ja wrzucam wszystkie składniki do malaksera i po dwóch minutach wyjmuję gotową kulę ciasta,którą trzeba owinąć folią spożywczą i odłożyć na przynajmniej pół godziny do lodówki.

Jeśli nie dysponujecie malakserem trzeba klasycznie na stolnicy możliwie szybko i bez dotykania rękami zagnieść gładkie ciasto. Potem odkładamy je do lodówki.

 

Pęczek cebulki dymki

2 cukinie - młode i raczej nie wyrośnięte

kawałek chudej kiełbasy lub kilka plasterków wędzonej szynki

1/2 szklanki mleka 3.2 %

3/4 szklanki śmietany 18%

4 jajka

100 g żółtego sera

łyżeczka zielonej czubrycy

 kilka plasterków pomidora

Cebulkę zarówno białą jak i zieloną część kroimy i przesmażamy do miękkości na łyżce masła.

Nastawiamy piekarnik na 190 st.C Ciasto wałkujemy dość cienko - na 0,5 cm grubości i wykładamy nim wysmarowaną odrobinką masła formę do tarty. Nakłuwamy je równomiernie widelcem. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wsypujemy fasolę. Pieczemy ok. 7 minut.

Cukinię kroimy na cienkie plasterki - najlepiej wychodzą na tarce. Kiełbasę również kroimy na plasterki, szynkę na paseczki.

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko, śmietanę, czubrycę i całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Przekładamy do masy jajecznej cebulkę i jeszcze raz mieszamy, Z piekarnika wyciągamy ciasto. Usuwamy papier i fasolę, układamy równomiernie plasterki cukinii, na nią kładziemy wędlinę. Zalewamy całość masą jajeczną i posypujemy startym na tarce serem. Pieczemy ok. 40 minut. Na upieczoną tartę kładziemy plasterki pomidora i podajemy. Świetnie smakuje na zimno i na gorąco. Polecam serdecznie

tarta z cukinii

O autorze
Tagi
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u