niedziela, 10 sierpnia 2014

Ten rok dzięki deszczom i słońcu obfituje u nas w grzyby. Szczególnie dużo jest kurek, żółtego złota z którego można wyczarować pyszne jedzenie. W zasadzie do takiego sosu potrzeba tylko ciut masła, trochę rosołu i ¶mietanki. Pyszne proste jedzenie, u nas do klusek ¶l±skich ale równie dobrze smakuje do wst±żek makaronowych lub ziemniaków

sos z kurek

Kluski ¶l±skie według proporcji 4 czę¶ci ugotowanych, przeci¶niętych przez praskę ziemniaków i jedna czę¶ć m±ki ziemniaczanej. Wszystko mieszamy, zagniatamy w jednolite ciasto, dzielimy na czę¶ci, formujemy wałeczek, który kroimy na grube plastry. Każdy z nich formujemy w dłoni w kształtn± kluskę i robimy dołeczek na sos. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut po wypłynięciu.

Sos:

ok 40 dkg umytych, oczyszczonych kurek

2 łyżki masła

1,5 szklanki rosołu

1 szklanka ¶mietany kremówki

1 łyżka m±ki pszennej

mały pęczek zielonej pietruszki

sól, pieprz,korzeń lubczyku

 

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kurki i smażymy razem ok 8 minut, potem zalewamy rosołem i dusimy ok. 15minut pod przykryciem. Pietruszkę drobno kroimy. Kiedy grzyby zmiękn± posypujemy zawarto¶ć patelni m±k±,mieszamy i gotujemy chwilkę, by stracić smak surowej m±ki, potem je¶li rosołu sporo wyparowało możemy podlać jeszcze go trochę, dodajemy ¶mietankę, przyprawiamy, zagotowujemy cało¶ć a potem posypujemy pietruszk±. Smakuje wybornie.

sos z kurek

Tagi: kurki
20:35, babaluca1
Link Komentarze (8) »
¶roda, 06 sierpnia 2014

Mieli¶my dzi¶ go¶cia - kolegę Młodego aż z Warszawy, a wiadomo go¶ć w dom ...... Niby nie przyjechał na obiad ale tak głupio chłopu nic do jedzenia konkretnego nie dać. Do kawy zrobiłam drożdżówki ze ¶liwkami a na ciepło tartę z cukini± i kurczakiem. Nasz go¶ć jadł j± podobno po raz pierwszy w życiu i mu smakowała. Nam tarty smakuj± zawsze bo to takie "nasze" smaki.

przepis z tej strony z moimi zmianami: http://najsmaczniejsze.pl/2013/09/tarta-z-cukinia-i-kurczakiem/

 tarta z cukinii

ciasto:

1,5 szklanki m±ki pszennej

150 g masła

1 jajko

szczypta soli

nadzienie:

1 podwójna pier¶ z kurczaka

1 młoda cukinia

suszone pomidory

masa do zalania

4 jajka

150 ml ¶mietanki kremówki

100 ml kwa¶nej ¶mietany

łyżeczka suszonych pomidorów z czarnuszk± i niedżwiedĽim czosnkiem, sól

100 g mozzarelli

Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Bez malaksera zagniatamy ciasto na stolnicy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy mięso na paseczki, posypujemy suszonymi pomidorami i smażymy na oleju na rumiano. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C Wyjmujemy ciasto z lodówki, masłem smarujemy tortownicę 26 cm, ciastem wylepiamy tortownicę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut. Potem wyci±gamy z piekarnika, wypełniamy kurczakiem i cukini±. Jajka rozkłócamy dodajemy obie ¶mietany, przyprawy. Ser kroimy na kostki, wrzucamy na cukinię i zalewamy mas± jajeczn±. Pieczemy w 180 st. ok. 45 minut. Pyszna na zimno i na gor±co. Polecam serdecznie.

tarta z cukinii

wtorek, 05 sierpnia 2014

Młody remontuje nasz± trzydziestoletni± Niewiadówkę zwan± przez Pyzi±tko pieszczotliwie siop±. My kibicujemy mu jak możemy, bo na razie nasz wkład ograniczył się do umycia przyczepy z wierzchu. Do pozostałych prac trzeba obsługiwać szlifierki, opalarki i inne gło¶ne narzędzia więc my dziewczyny odpadamy. Wspieramy za to Młodego dobrym słowem: tato długo jeszcze :), tato kiedy skończysz?, tato kiedy wreszcie będziemy spać w przyczepie albo zabaw± w dobr± wróżkę: Młody  na co masz ochotę? Dzi¶ ochotka naszła Młodego na co¶ słodkiego, ciastowego i żeby było już. To ciasto wymaga jaki¶ 5 minut pracy, 40 minut pieczenia i kilku minut na przygotowanie kakao. Smakowało nam bardzo, w zasadzie w ci±gu kwadransa po upieczeniu zniknęło 2/3 blachy. Polecam serdecznie

 najprostsze ciasto z brzoskwiniami

1 margaryna KAsia

4 duże jajka

1 szkl.cukru

2 szklanki m±ki pszennej 450

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

owoce: u mnie dzi¶ brzoskwinie, ale ¶wietnie smakuj± ¶liwki, wi¶nie, gruszki ok.3/4kg

 

Margarynę, jajka i cukier miksujemy ok. 5 minut. Ja robię to malakserem. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 st.C przesiewamy m±kę z proszkiem i drylujemy owoce. Do zmiksowanej masy dodajemy m±kę z proszkiem, chwilę miksujemy. Foremkę do pieczenia - standardow± - wykładamy papierem do pieczenia, na niego wykładamy ciasto i wciskamy w niego owoce. Pieczemy ok.45 minut i już zajadamy

najprostsze ciasto z brzoskwiniami

21:35, babaluca1 , ciasta
Link Komentarze (5) »
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u