sałatki

wtorek, 10 lutego 2015

U mnie w domu wszyscy lubimy sałatki, zazwyczaj biorę to co znajdę w lodówce + to co jest w kuchennych szafkach mieszam i gotowe. Rzadko zdarza mi się robić sałatkowe dekoracja, z braku czasu, pomysłu czy lenistwa :)   Natomiast kiedy przeglądam rosyjskie fora kulinarne, które uwielbiam, sałatki urastają tam do miana małych dzieł sztuki. Obiecuję więc sobie, że w tym roku popracuje nad estetyką moich sałatek bo jada się najpierw oczami przecież :) Ta sałatka podpatrzona na rosyjskim forum say7 jest naprawdę smaczna a dekoracja robi się zupełnie sama. Robiłam ją już kilkakrotnie i zawsze robiła wrażenie na współbiesiadnikach. Polecam serdecznie.

1duży słoik marynowanych pieczarek

pęczek zielonej pietruszki

3 ugotowane średnie marchewki pokrojone w kostkę

3 ugotowane średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

podwójna pierś kurczaka zamarynowana w przyprawie gyros, pokrojona na plasterki i usmażona na 1 łyżce oleju

200 g żółtego sera

3  duże konserwowane ogórki pokrojone w półplasterki

słoik majonezu kieleckiego

 DSC05168

Miskę o prostych ściankach wykładamy  folią spożywczą,  odsączone pieczarki układamy kapeluszami w dół,  sypiemy posiekaną pietruszkę a potem smarujemy majonezem,  dodać ziemniaki, dodać konserwowane ogórki, kurczaka pokrojonego na kosteczki, posmarować majonezem, dodać marchewkę, na nią zetrzeć żółty ser i na koniec warstwa majonezu. Sałatka powinna przez  noc się przegryźć w lodówce, a potem delikatnie odwracamy ją na duży talerz, folią pomagamy sobie tak, by sałatka się dobrze wyjęła. Smacznego.

 

17:36, babaluca1 , sałatki
Link Komentarze (5) »
wtorek, 15 lipca 2014

Bardzo prosta sałatka, która powstała jako wariacja na temat kotletów z piersi kurczaka. W taki upalny dzień jak dziś gorące jedzenie smakuje raczej średnio. Za to sałatka ze świeżymi warzywami i makaronem wszystkim przypadła do gustu. Polecam serdecznie.

sałatka

3 usmażone kotlety z piersi kurczaka - panierowane w jajku i bułce tartej

200 g ugotowanego makaronu - kolorowego najlepiej

mała puszka kukurydzy

2 pomidory

2 małe ogórki małosolne

kilka listków bazylii

3 łyżki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

sól, pieprz

Usmażone kotlety pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć, pomidory i ogórki pokroić w plasterki. Przełożyć wszystko do miski,dodać makaron. Ocet wymieszać z oliwą, dodać sól i pieprz. Polać zawartość miski, dodać pokrojone listki bazylii. Wymieszać i odstawić na pół godziny.

Świetnie zaspokaja głód w upalne dni.

poniedziałek, 06 stycznia 2014

Święta, święta i już po. Bardzo dziękuję za wszystkie otrzymane życzenia, dobre słowa na  święta i Nowy Rok. Ja wszystkim czytelnikom i sympatykom bloga życzę by ten rok przyniósł Wam przede wszystkim dużo zdrowia, niech to będzie rok odkrywania tego co w Nas najlepsze, oby nam smakowało i jedzenie i życie.

Tą sałatkę przygotowałam na imprezę do moich przyjaciół, mimo dodatku majonezu jest bardzo lekka i sycąca. Nam bardzo smakowała. Polecam Wam serdecznie.

 

Przepis jest autorstwa All, która dla mnie jest czarodziejką stołu, niewiele osób umie tak jak ona wyczarować cuda na talerzu, koniecznie zerknijcie na jej inne przepisy: http://www.wielkiezarcie.com/recipe54518.html 

 sałatka makaronowa


100g makaronu - ja użyłam drobniutkiej kosteczki, ale mogą to być kółeczka, łezki, czy inny w miarę drobny makaron
4 łyżki  koperku
100g kukurydzy
1 ogórek zielony
 3 łyżki majonezu
1 mały czosnek przeciśnięty przez praskę

pół łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i studzimy. Ja z ogórka wykrawam część nasienną by sałatka nie podchodziła wodą. Kroimy go potem w kostkę, dodajemy kukurydzę, koperek, makaron i pozostałe dodatki, mieszamy i odstawiamy na godzinę do przegryzienia.

Sałatka wymaga niewiele wysiłku, za to wspaniale smakuje.

sałatka makaronowa

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kolory tej sałatki nieodparcie kojarzą mi się z Bożym narodzeniem, czerwień buraków jak płaszcz Mikołaja, zieleń ogórków i groszków niby zieleń choinki, no i grzyby - nieodłącznie związane z Wigilią Całość otula nie majonez ale olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego w warzywnych sałatkach jest niezastąpiony. Polecam serdecznie

sałatka

na dużą porcję:

2 czerwone ugotowane buraki

3 ziemniaki ugotowane w mundurkach

1 puszka groszku zielonego

5 korniszonków

słoik grzybów marynowanych - mogą być pieczarki

jeden por

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka soku z cytryny

zioła prowansalskie

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, grzyby i pora w plasterki. Wrzucić do miski, wymieszać olej rzepakowy z sokiem z cytryny i zalać sałatkę, jeszcze raz wymieszać i odstawić do przegryzienia się - najlepiej na noc.

sałatka

czwartek, 04 lipca 2013

Prosta, szybka sałatka, świetna na obiad w duży upał albo jako dodatek do karkówki na grillu.

60 dkg średnich młodych ziemniaków

1 średnia cebula najlepiej czerwona

2 duże ogórki kiszone

pęczek rzodkiewek

łyżeczka octu balsamicznego

koperek i szczypiorek drobno pokrojone

kilka plasterków chudej, dobrej szynki pokrojonej w paseczki

pół szklanki śmietany 12%

duża łyżka majonezu

sporo pieprzu

Ziemniaki szorujemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Cebulkę kroimy w możliwie najcieńsze pióra. Ogórki i rzodkiewki kroimy w półplasterki. Dodajemy do przestudzonych ziemniaków, posypujemy paskami szynki, polewamy octem balsamicznym, oraz śmietaną wymieszaną z majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na chwilę by smaki się wyrównały.

sałatka

przepraszam za jakość zdjęcia ale mój aparat przechodzi właśnie mały kryzys :)



czwartek, 30 maja 2013

Moja ulubiona sałatka, świetnie sprawdza się na każdej imprezie i błyskawicznie znika ze stołu. Przepis z tej strony:http://www.wielkiezarcie.com/recipe14862.html

sałatka

1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 cebulka czerwona
4 ogórki korniszony
20 dag szynki
10 dag żółtego sera

sos:
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
słoiczek majonezu (225ml)
natka pietruszki
sól, pieprz

To co mamy w puszkach odsączamy na sicie. Resztę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystko razem. I przygotowujemy sos: majonez  mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę. I tyle. Można zajadać.

sałatka

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Bardzo lubię śledzie i to pod każdą postacią, jednak tylko o tych mój Młody mówi, że smakują mu najlepiej na świecie. Przepis bardzo prosty do wykonania, banalne składniki a efekt końcowy rzuca na kolana

 

sałatka śledziowa

 

Składniki
0,5 kg  matiasów do robienia
5 średnich cebul
ok. 0,5 szkl. oleju słonecznikowego ale inny pewnie też będzie oki
2 łyżki miodu - u mnie lipowy
3 łyżki octu winnego albo 2 łyżki spirytusowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego najlepiej Pudliszki
sól, pieprz

Śledzie zalewamy chłodną wodą i odstawiamy na godzinę. W tym czasie kroimy cebulkę na cienkie plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy aż cebulka będzie miękka, trzeba ją co chwilkę przemieszać. Kiedy cebula będzie miękka zestawiamy ją z ognia, dodajemy miód, mieszamy aby się ładnie rozpuścił, potem dodajemy przecier, ocet i znów mieszamy. Popieprzyć, posolić, ale nie za dużo bo śledzie są słone. Odstawiamy do wystudzenia.

Wymoczone śledzie kroimy na plastry - ok.1,5 cm. Na dno szklanej miski kładziemy trochę sosu, na to warstwa śledziowych plasterków, znów sos, znów plasterki i sos. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce. Po jednym dniu można już jeść sałatkę, najlepsze jest to, że trudno przestać ;)

Polecam serdecznie

 

sałatka śledziowa

 



poniedziałek, 24 grudnia 2012

Przepis na ulubione śledzie Pyzy, do zrobienia tzw. rzutem na taśmę - robi się całość ok. 10 minut. Polecam z czystym sumieniem. Przepis wyszperany na wielkim żarciu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe28330.html

 

ananasowe

  

 

1 kg śledzi - matiasy
1 puszka ananasów - zachować zalewę 0,5 szklanki
3 cebule - najlepsze są białe o smaku czosnku
garść rodzynek
3 łyżki octu (może być trochę wiecej)
olej 0l. 1/2 szklanki
kilka korniszonów
czosnek w granulkach ok. łyż. (ja pominęłam )

 

Matiasy wymoczyć przez 2-3 godz, zmieniając wodę. Po wymoczeniu pokroić w 2 cm kawałki i skropić octem, posypać czosnkiem. Ananasy kroiłam na cm kawałki, korniszony i cebulę w kosteczkę, rodzynki zalewam wrzątkiem i zostawiam na 10 min.
Układamy w naczyniu - najlepiej szklane
- śledzie
- warstwa cebuli wymieszana z korniszonami
- śledzie
- połówki ananasa posypane rodzynkami
i tak do wyczerpania składników.

Sok z ananasa wymieszać z oliwą  i zalać śledzie. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Są pyszne - gdybym sama nie zrobiła i nie spróbowała to chyba bym nie uwierzyła, że ananas i śledź mogą się tak świetnie komponować.

 



O autorze
Tagi
Durszlak.pl Liczniki na stonę Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów stat4u